Aktualny stan i perspektywy badań róż owocowych

WALDEMAR BUCHWALD, JERZY ZIELIŃSKI, ALINA MŚCISZ, ARTUR ADAMCZAK, PRZEMYSŁAW M. MROZIKIEWICZ

Abstract

Rodzaj Rosa L. obejmuje około 200 gatunków występujących na półkuli północnej. Systematyka tego rodzaju pozostaje ciągle dyskusyjna, gdyż poszczególne gatunki wykazują dużą zmienność. Celem pracy było zebranie wiedzy na temat badań genetycznych, fitochemicznych, jak również zastosowań leczniczych owoców róży. Róże od wieków są używane w postaci herbatek ziołowych, dżemów lub innych produktów żywnościowych, ponieważ są bogate w witaminę C, związki fenolowe i karotenoidy. Niedawno przeprowadzone badania kliniczne dowiodły, że owoce róży zmniejszają dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową stawów (osteoartroza). Róże mogą nadal stanowić podstawę do opracowania nowych leków roślinnych i suplementów diety.
Number of visits: 1994537