Usuwanie metali szkodliwych dla zdrowia z organizmu za pomocą produktów pszczelich

BOGDAN KĘDZIA, ELŻBIETA HOŁDRENA-KEDZIA

Abstract

Z przedstawionych w opracowaniu badań na zwierzętach doświadczalnych i badań klinicznych można wnioskować, że miód pszczeli, propolis i pyłek kwiatowy (obnóże pszczele) mają zdolność do eliminowania z organizmu metali szkodliwych dla zdrowia, szczególnie metali ciężkich. Za działanie to odpowiedzialne są przede wszystkim związki flawonoidowe występujące w tych produktach, które tworzą z metalami połączenia rozpuszczalne w wodzie (chelaty) i w ten sposób usuwają je z organizmu. Podawanie wymienionych produktów pszczelich jest niezwykle istotne w przypadku osób narażonych na intoksykację metalami ciężkimi, a zwłaszcza dzieci pochodzących z rejonów o wysokim uprzemysłowieniu. Wymienione produkty pszczele mogą także znaleźć zastosowanie w hodowli zwierząt. Pozwalają one na obniżenie poziomu zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla człowieka, a szczególnie ołowiem i kadmem, w mięsie i innych produktach zwierzęcych.
Number of visits: 1993412