Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna

DOROTA MAŃKOWSKA, WIESŁAWA BYLKA

Abstract

Artykuł jest przeglądem piśmiennictwa na temat związków czynnych, aktywności biologicznej i właściwości leczniczych nasion Nigella sativa. Nasiona Nigella sativa zawierają olej tłusty, którego 85% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek lotny (głównym, aktywnym składnikiem jest tymochinon), białko, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Nasiona wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne oraz chronią przed hepatoi nefrotoksycznością wywołaną związkami chemicznymi i lekami. W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych, astmie alergicznej, egzemach, stanach zapalnych, w cukrzycy, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Nasiona charakteryzują się niską toksycznością, a podczas leczenia nasionami lub olejem otrzymywanym z nasion nie obserwowano istotnych działań ubocznych.
Number of visits: 1993475